راهکارهای افزایش تمرکز حواس در هنگام درس خواندن برای کنکور
2- احترام گذاشتن به افکار مزاحم در افزایش تمرکز حواس و کاهش بی دقتی
زمانی که یک فکر مزاحم و منحرف وارد ذهن شما میشود یک کاغذ کوچک کنار دستتان باشد و هرفکری به ذهن شما میآید مانند یک مدیر روی آن برگه بنویسید. این بدان معناست که شما با آن فکر احترام گذاشته اید و در آن لحظه به خودتان می گویید من این را اینجا نوشتم و موقع استراحتم به این موضوع فکر میکنم. فکرهای را که نوشتید در زمان مقرر خودش خارج از زمانی که درس می خوانید به آنها فکر کنید، اگر این کار را انجام دهید بسیاری از مشکلات شما میتوان گفت حدود 70 درصد از طریق ذهن شما برطرف خواهد شد.
3- افزایش سرعت مطالعه برای تمرکز حواس و کاهش بی دقتی
موضوع بعدی در جهت افزایش تمرکز حواس در هنگام مطالعه و کاهش بی دقتی افزایش سرعت مطالعه می باشد، منظور از سرعت در مطالعه تلقینی است که ما به خود می کنیم و ما این تلقین را در ضمیر ناخودآگاه خود ایجاد می کنیم و به خودمان میگوییم باید با کیفیت درس بخوانیم و فقط تمرکزمان بر روی درس باشد و درس را تیکه تیکه نمی خوانم. و همچنین حداقل سعی کنم سرعت مطالعه را تا حدی که مطلب را کامل متوجه شوم بالا ببرم.
دقت داشته باشید که افزایش سرعت مطالعه اصولاً هیچ منافاتی با بهتر درس خواندن ندارد یعنی منظور ما آن نیست که اهمال کاری انجام بدهیم و سر سری از مطالب رد شویم.
سرعت پردازش اطلاعات در ذهن ما تقریبا 8 برابر بیشتر از سرعت پردازش چشم می باشد، زمانی که ما با چشم مطالب را میخوانیم ظرفیت ذهن ما هشت برابر بیشتر از ورودی است که از طریق چشم به ذهن ما منتقل میشود یعنی ذهن ما تا 8 برابر پرش ذهن به فکرهای مزاحم در آن واحد که مطالعه انجام می دهد می تواند داشته باشد و فکر کند.
4- بلند بلند خواندن در تمرکز حواس و کاهش بی دقتی
دانش آموزانی که هنگام مطالعه سعی می کنند که بلند بلند درس بخوانند دقت داشته باشید که زمانی این کار را انجام می هید 16 برابر تقریباً دو برابر سرعت مطالعه با چشم سرعت پردازش ذهن کندتر کار انجام می دهیم مبحث جمع میکنیم .یعنی در صورت مهیا بودن شرایط برای آنکه بتوانیم بدون بلند بلند درس خواندن مطالب را فرا بگیریم به جرأت میتوان گفت که در سرعت مطالعه بسیار کمک خواهد کرد و چون سرعت مطالعه از 16 برابر به 8 برابر کاهش پیدا می کند باعث می گردد که بی دقتی و حواس پرتی در هنگام مطالعه در ما ایجاد نشود و ذهن ما بیشتر روی موضوعی که می خوانیم فوکوس و تمرکز داشته و بیشتر به آن قسمت توجه کند.
عوامل و استثنا ها برای بلند بلند خواندن
در محیط شلوغ
زمانی که ما در یک محیط شلوغ بخواهیم تمرکز انجام بدهیم اگر ما بلند بلند درس بخوانیم در آن شرایط ذهن به این شکل عمل میکند که به بلندترین صدا فکر کند و روی بلندترین صدا تمرکز می کند و داده های دریافتی آن بر اساس بلندترین صدا می باشد.
در هنگام کاهش تمرکز
استثنا دیگر که در ارتباط با کاهش بی دقتی و در ارتباط با افزایش سرعت مطالعه بلندخوانی این است زمانی که تمرکز ما دارد کاهش پیدا می کند می توانیم با بلند بلند خواندن تاحدی آن تمرکز را به ذهنمان برگردانیم با این کار باید مقطعی باشد نه اینکه بخواهیم همیشه به صورت بلندبلند درس بخوانیم و فقط زمانی که احساس می کنیم که تمرکزمان را از دست داده ایم میتوانیم در عرض 3 الی 4 دقیقه بلند بلند درس بخوانیم و مقداری از تمرکز خود را به دست بیاوریم و بعد از به دست آوردن تمرکز دوباره برگردیم به حالت اول خودمان، این کار خیلی در برگرداندن تمرکز به حالت مناسب میتواند موثر باشد.
5-برنامه ریزی به روش های کمی و کیفی برای تمرکز حواس و کاهش بی دقتی
موضوع بعدی که خیلی در ارتباط با آن تاکید زیادی دارم برنامه ریزی برای کنکور به روش کمی و کیفی می باشد. یعنی شما باید هم کیفیت در مطالعه و هم کمیت را با هم لحاظ کنید. و زمانی که شما مثلاً 10 صفحه از زیست شناسی را مطالعه میکنید باید به خود بقبولانید و اجبار را وارد کنید که من این 10 صفحه از درس زیست شناسی را در چند دقیقه یا در چند ساعت مطالعه می کنم وهم کیفیت و کمیت را باید با همدیگر در یک راستا قرار دهید و همین موضوع اجبار روی زمین ناخودآگاه ما بسیار تاثیرگذار است و روی تمرکز حواس ما تأثیر مناسبی میگذارد و میتواند مشکلات زیادی که در هنگام مطالعه برای ما بوجود می آید را حل کند.
مشکل درس خواندن به روش کمی
یکی از مشکلاتی که خیلی از دانش آموزان دارند آن است که به روش کمی درس می خوانند و این روش درستی نیست چون زمانی که این کار را انجام میدهیم یکی از عواملی است که باعث می شود با کم کیفیت تر کار کنیم. درنیجه کار کمی انجام می دهید و فقط افزایش ساعت مطالعه را انجام میدهید. در صورتی که دانش آموزانی که خودشان را در شرایط فشار و در آن شرایط اجبار قرار می دهند که هم کیفیت و کمیت را باهم لحاظ کنند واقعاً 4 صفحه مطلبی که شما در یک ساعت و نیم خوانده اید آن دانش آموز با برنامهریزی به روش کمی و کیفی میتوانند 10 صفحه را در آن مدت مطالعه کند یعنی 2 برابر دانش آموزی که فقط به صورت کمی مطالعه می کند.
مشکل درس خواندن به روش کیفی
بعضی دیگر از دانشآموزان هستند که برنامهریزی را فقط به صورت کیفی انجام می دهند، و با این کار دانش آموز می گوید برای خودم force زمان قرار نداده ام پس باید کند تر درس بخوانم تا بهتر یاد بگیرم، دقت کنید که کند درس خواندن و وسواس در مطالعه یکی از عوامل پرش ذهن و افزایش بی دقتی در مطالعه میباشد. قیقاً این دانش آموز در آن لحظه وارد فاز سهل انگاری می شود دانشآموز این کارها را به قدری تکرار می کند که واقعاً یک مطلب را که میتواند در عرض 2 ساعت به اتمام برساند تقریباً 3 تا 4 ساعت آن مطلب را طول میدهد و این موضوع بسیار در امر کیفیت بر روی ما تاثیر می گذارد و باعث کند خوانی ما می شود.
6- افزایش تمرکز حواس و کاهش بی دقتی با ارزیابی در حین مطالعه
مثلاً زمانی که یک قسمت را می خوانیم میتوانیم دو تا کار انجام دهیم. یا اینکه کتاب را ببندیم و برای خود آن مطلب را توضیح دهیم. یا اینکه در ارتباط با ارزیابی در حین مطالعه می توانیم بگوییم حالا که من این قسمت را مطالعه کردم باید حل تست را انجام باید حل تستش را انجام بدهم تا ببینم که واقعاً چقدر از مطالب را فرا گرفته و چقدر آن یادگیری برای من اتفاق افتاده، تا اگر دیدیم که تعداد غلط های ما زیاد است برگردیم و دوباره آن قسمت را مطالعه کنیم.
دقت داشته باشید ارزیابی در حین مطالعه دقیقاً با آن روشی که می گویند تست های عمومی را یک یا دو روز بعد از آن بزنید کاملاً متفاوت است و من با این موضوع به هیچ عنوان موافق نیستم که بخواهیم تست های درس های عمومی را در همان لحظه کار نکنیم و چند روز بعد کار کنیم این موضوع را در فایل صوتی روش صحیح تست زنی برای کنکور نیز توضیح داده بودیم . چونکه تستهای عمومی هم واقعاً تفهیمی شدهاند. پس در حین مطالعه باید از خود یک سری ارزیابی های کوتاه مدت داشته باشیم مثلاً به فاصله یک درسنامه که می خوانیم چند تا تست بزنیم. این در ارتباط با افزایش تمرکز حواس ، فراگیری آن مطلب و برنامه ریزی و نتیجه گیری آن بسیار تاثیرگذار و مؤثر می باشد.